» عنوان : مبانی آشنایی با شمع کوبی – Driven Piles
تعداد صفحات : ۵۲
آشنایی با شمع کوبی
انواع مختلف شمع
شمعهایی که قرار گرفتن آن در زمین همراه با جا به جایی زیاد در خاک مجاور است، شامل انواع زیر هستند.
- شمع چوبی
- شمع بتن مسلح پیش ساخته یا پیش فشرده
- شمع بتن مسلح ریخته شده در محل
- شمع لوله بتنی که با ته بسته در زمین کوبیده شده و داخل آن بعداً بتن ریزی شود
- شمع لوله فلزی که با ته بسته در زمین کوبیده شده و داخل آن بعداً بتن ریزی شود اعم از آنکه لوله در جا بماند یا بعداً بیرون کشیده شود
شمعهایی که قرار گرفتن آنها در زمین همراه با جابه جایی خاک مجاور نیست، به قرار زیر است.
- انواع شمع بتن مسلح با مقطع دایره یا غیر دایره که پس از حفاری در محل بتن ریزی میشود.
- انواع شمعهای فلزی با مقاطع دایره و غیر دایره که قبل از کوبیده شدن در زمین، محل قرار گرفتن آنها حفاری میشود.
شمع چوبی
شمعهای چوبی معمولاً در نقاطی که چوب مناسب، فراوان و ارزان باشد، در ساختمانهای موقتی یا اگر سطح فوقانی شمع چوبی در زیر تراز آب ساکن دائمی باشد، در ساختمانهای دائمی مصرف میشود.
مشخصات شمع
تمامی مشخصات شمعهای چوبی باید با مشخصات ASTM D25 تطبیق نماید.
قطر قسمت انتهایی شمع، در فاصله یک متری از انتهای شمع اندازهگیری میشود.
عرض ترک، در شمعهای چوبی خام و شمعهای چوبی اصلاح شده نباید قبل از کوبیدن به ترتیب از ۱ سانتیمتر و ۱/۲۵ سانتیمتر تجاوز نماید. کجی چوب در یک قطعه ٢ متری از شمع چوبی، میتواند حداکثر معادل ١% طول آن باشد.
اصلاح و تقویت شمع چوبی
شمعهای چوبی باید سالم و پوست کنده باشد. رطوبت طبیعی شمعهای چوبی خام که به کارگاه وارد میشود نباید کمتر از ۱۸ درصد در عمق ۵ سانتیمتری از سطح شمع باشد. شمعهای چوبی باید پس از اصلاح حداکثر ظرف مدت ۶ ماه کوبیده شوند. رطوبت طبیعی شمعهای چوبی اصلاح شده نیز نباید کمتر از ۱۸ درصد، در عمق ۵ سانتیمتری چوب، قبل از عملیات حفاظتی باشد. شمعهای چوبی باید به وسیله نوار فلزی در فاصله حداقل هر ۳ متر طول شمعی، تقویت شوند.
تمامی بریدگیها و سوراخهای شمعهای چوبی باید به وسیله دو بار اضافه کردن مواد مخصوص حفاظت چوب از قبیل کرندت، گودرون، قیر مذاب و مواد مشابه که مورد تأیید دستگاه نظارت باشد اصلاح شوند. چنانچه شمع چوبی یکپارچه نبوده و اتصال قطعات آن به هم لازم باشد، جزئیات طرز اتصال باید طبق نقشه یا با تصویب دستگاه نظارت انجام گیرد. محل اتصال نباید در وسط طول شم ع واقع شود. از نگاهداری شمعچوبی در محلهایی که در معرض عوامل فساد چوب است باید اکیداً خودداری شود و محل انبار کردن و نگاهداری شمعها باید مورد تأیید دستگاه نظارت قرار گیرد.
حفاظت سر شمعها
پس از کوبیدن و قطع شمعها تا ارتفاع مورد نیاز، سر تمامی آنها باید بریده و به یکی از روشهای زیر اصلاح شود.
- یک لایه مواد حفاظتی چوب به سر شمع مالیده شود و سپس کلاهک حفاظتی از قشرهای قیر و گونی به آن اضافه شود، به طوری که سه قشر قیر و دو لایه گونی به کار برده شود. گونی باید از هر طرف سر شمعی معادل ۱۵ سانتیمتر بلندتر بوده و بر روی شمعی تا شود، سپس به وسیله سیم شماره ۱۰ گالوانیزه که دو بار بر روی آن پیچیده میشود به شمعی متصل شود. قشر نهایی قیر بعد از عمل مهار کردن گونی بر روی آن کشیده میشود. بنابراین پوشش قیر، بر روی سیم نیز قرار میگیرد.
- محل بریده شده سر شمع، سه بار با مخلوط گرم کروئوزوت معادل ۶۰ % و قیر معادل ۴۰ %، پوشیده شود و یا سه بار با کروئوزوت گرم برس زده شود و به وسیله قیر پوشیده شود و سپس یک ورق گالوانیزه روی این پوشش قرار داده و اطراف آن را خم کنند تا آب به سر شمعی برخورد ننماید. پیمانکار میتواند هریک از دو روش فوق را جهت حفاظت سر شمعها انتخاب نماید، مگر آنکه در نقشهها یا مشخصات فنی اختصاصی پیشبینی دیگری شده باشد. عملیات حفاظتی برای شمعهایی که در بتن قرار میگیرند ضروری است.
توضیحات فوق فقط برای شمع چوبی جهت آشنایی قرار گرفت .
نظرات